Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Papryka faszerowana kuskusem


Na dworze zimno, ciemno i ponuro,a u nas na talerzu istne tornadoo!
Proponujemy pyszny obiad rodem z meksyku 馃尞馃槇馃拑

SK艁ADNIKI:

Farsz:

1. 4-5 papryk pokrojone na p贸艂,
2. Kukurydza s艂odka,
3. Fasola czerwona 
4. Pomidory krojone z puszki (razem ze sosem)
5. OK. 250-300 g. Mi臋sa mielonego 
6. Ok. 3 艂y偶ki oleju b膮d藕 oliwy z oliwek
7. Kasza kuskus
8. Ser 偶贸艂ty (jakikolwiek gatunek, tutaj zosta艂 u偶yty ser gouda)
9. S贸l, pieprz, bazylia, Oregano, s艂odka papryka b膮d藕 chili
P.S doda艂am po艂贸wk臋 papryki do farszu, ale nie jest to wcale konieczne :)

Sos:

1. Bulion (robi臋 z kostki roso艂owej)
2. Przecier pomidorowy
3. S贸l, pieprz

Przygotowanie:

Mi臋so mielone dodaje na rozgrzany olej i sma偶臋 ok 8 min. a偶 mi臋so b臋dzie odpowiednie. Do mi臋sa dodaje fasol臋 czerwon膮, kukurydz臋 s艂odk膮 i pomidory i czekam, a偶 zacznie si臋 gotowa膰 przy okazji przyprawiam wedle upodoba艅 przyprawami. Na koniec dosypuje kasze kuskus i czekam.ok. 5 min. Aby kasza b臋dzie odpowiedniej konsystencji. Gdy farsz b臋dzie gotowy, kroje papryki i usuwam 艣rodek, wk艂adam je do 偶aroodpornego naczynia i wype艂niam je farszem. Podlewam papryki sosem zrobionym z bulionu i przecieru pomidorowego. Wk艂adam do piekarnika na ok. 180-200 st. Na termoobieg b膮d藕 "G贸ra-d贸艂". 10 min. Przed wyj臋ciem posypuje papryki serem.

SMACZNEGO :)

Komentarze